Anne-Marie Peters

Hallo, ik ben Anne-Marie. Keramiek is mijn passie. Meer dan twintig jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met deze ambachtelijke kunstvorm. Ondertussen is het mijn levensstijl geworden. Sinds eind 2019 woon ik terug in Antwerpen nadat ik en mijn man twintig jaar lang de wereld rondreisden en in verschillende steden woonden. Van Abu Dhabi tot Shanghai, van Sydney en Melbourne tot Tokio. Mijn creaties zijn 100% handgemaakt, zonder draaitafel, uitsluitend door mijn twee handen. Ik geef de voorkeur aan een simpel, maar toch verfijnd en langzaam werkproces.. De uiteindelijke vorm en het organische uiterlijk van mijn stukken toont zich pas na de laatste stook. Al mijn keramiek is uniek, elk object heeft zijn eigen karakter. Het eindresultaat is een soort weerspiegeling van herinneringen aan het creatieproces. Het vertelt het verhaal van elke aanraking en elke manipulatie.

Website Anne-Marie Peters

Aster en Jasmien

Het atelier in Scheldewindeke ademt keramiek. Asters focus op keramiek groeide doorheen de jaren uit tot een bruisende pottenbakkerij. Met diepe wortels in traditie en meesterschap. Geruggesteund door zus Jasmien. Samen zijn zij een vaste waarde in het Vlaamse pottenbakkerslandschap. Er worden wekelijkse cursussen en korte workshops pottenbakken georganiseerd maar ook masterclasses en workshops op maat. Op een unieke locatie, met je neus in het groen. Een rustpunt waar artistiek werk en ambacht hand in hand gaan.

Website Aster en Jasmien

Caroline Kesteleyn

Caro-K is geïnspireerd door een liefde voor een design waarin de schoonheid en warmte wordt uitgestraald door lichte kleuren en gebruik van natuurlijke materialen. Haar objecten zijn handgedraaid, stralen rust en een tijdloos karakter uit. Caro-K werkt bewust met zelfgemaakte glazuren die teruggaan naar oude glazuurrecepten die 1000 jaar geleden al in China werden gebruikt en typisch zijn voor een gasoven. De namen van deze glazuren klinken al even exotisch als de warmte die ze uitstralen: chun, celadon, tenmoku en nuka. Het bijzondere aan bijna al deze glazuren is dat er houtas in verwerkt zit. De mineralen die tientallen tot honderden jaren geleden werden opgenomen via hun wortels, zorgen nu voor de kleur en de structuur van het glazuur. Caro-K is co-eigenaar van het bruisende Atelier Aimée en geeft er haar kennis met veel liefde en passie door!

Website Caro-K

Gaby Wieleman

Gabrielle is mijn naam, maar iedereen noemt me Gaby. Mijn keramiek vind je onder “ceramicsgabrielle”. Ik hou van draaien, opbouwen, gieten, glazuren … en van in de stilte van mijn atelier te zijn. Het maakt me intens gelukkig te kunnen werken met mijn handen, en iets te creëren dat helemaal van mij en uniek is. Het moment dat vanuit een bol klei een bord, een kom of een schaal ontstaat is telkens pure magie. Hieraan een kleur toevoegen die de schoonheid van de klei en van de vorm helemaal tot zijn recht laat komen, dat is mijn passie.

Instagram Gaby Wieleman

Juanita Delva

Ik kwam ter wereld als danseres maar gaandeweg ontdekte ik mijn tweede passie. Juanita Delva Ceramics is begonnen uit liefde voor de klei. Bij mijn vader leerde ik te werken in opbouw en mallen. Maar ik wou meer. Het 'metier' van het pottendraaien onder de knie krijgen, werd een passie. In mijn werk streef ik een minimalistische, sobere en strakke lijn na. Ik werk graag divers. Ik maak juwelen, theelichthouders, koesterurnen en draaiwerk. Er gaat niks boven het moment dat je met je handen een vorm creëert. De concentratie, de rust en het steeds blijven zoeken, geven mij een enorme voldoening.

Website Juanita Delva

LERRY ceramics

LERRY ceramics was created in 2020 by Elke Vanlerberghe (°1975), who lives and works in Ghent, Belgium. All pottery is handmade and fired in the backyard studio. Each piece is unique and is a result of a playful exploration with clay, decorations and glaze. The more these ceramics make you smile, the more they have accomplished their mission. All LERRY ceramics are hand built or wheel thrown with stoneware clay or porcelain. Finished with underglaze and transparent glaze on top or with a mix of coloured glazes. All mugs, cups, plates, spoons and bowls are food safe and dishwasher safe, although preferably hand washed. The decorative pieces, wall hangers and candle holders might not be food safe. Please keep in mind that each piece is not a standard industrial product. Due to the nature of handmade ceramics each piece has charming irregularities.

Website LERRY ceramics

Sybille Segers

Sybille volgde de opleiding Keramiek aan de Stedelijke Kunstacademie van Tielt. In haar werk gaat ze op zoek naar strakheid, licht en lijnen binnen functionele vormen. Ze maakt gebruiksgoed, lampen en juwelen. Daarvoor gebruikt ze het liefst porselein omdat ze houdt van de manier waarop die het licht absorbeert en reflecteert. Zij is lesgeefster en mede-eigenaar van Atelier Aimée. Meer info: www.atelieraimee.be

Instagram Sybille Segers

Nitoo Vall

Nitoo Vall wordt ook wel eens omschreven als een wilde keramieker. De chaos en wildernis hechten zich er aan de schoonheid van zijn onvolmaakte en grillige objecten, het liefst in hun soberste en natuurlijke staat. Inspiratie uit de Wabi Sabi en Japan zijn terug te vinden in het organische en de uniciteit van de stukken. Zijn atelier bevindt zich om de hoek, in de Bennesteeg 12. Alles is handgemaakt (niet gedraaid), waar de hand de leegte vormgeeft met als omhulsel de totstandkoming van de materie.

Instagram Keraamiek

Benda

Hallo, mijn naam is Benda, afkomstig uit het land van de 1000 heuvels, ben ik opgegroeid met klei in m'n handen.  Na enkele omzwervingen kwam ik terecht in Strombeek-Bever. 
Gedreven door mijn passie en gesteund door mijn familie wil ik de band met mijn moederland, de band met de klei uit Rwanda terug aanhalen.  
Mijn keramiek is een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid; breekbaar maar tegelijkertijd ook sterk.  Eenvoudig en complex afgewerkt met een glanzend laagje glazuur.  Maar bovenal helemaal uniek!
Ontdek al mijn creaties via:
Facebook: Benda F Keramiek
Instagram: keramiek_by_benda 
of op mijn site (Webshop) of schrijf je in voor een workshop en maak je eigen potje of schaaltje.


Website Benda

Manu Van Steenbergen

Het doel van mijn werk, is mensen te verbazen over keramiek als kunstvorm en dit door de creatie van unieke stukken. Keramiek staat (jammer genoeg) in de schaduw van klassieke kunstvormen ondanks het zich niet enkel beperkt tot functionele objecten zoals de baksteen of het “artisanaal-industrieel” bord. Het biedt een eindeloze waaier van creatieve mogelijkheden. Gezien het aanbod commerciële en industriële keramiek zo alom vertegenwoordigd en “gewoon” is in onze samenleving, denk ik dat wij er niet genoeg meer bij stil staan.


Website Manu Van Steenbergen

Anne Kempenaers

"Ik vertoef al bijna mijn hele leven in een atelier. Eerst in het atelier van mijn vader, later in academies en nu in mijn eigen keramiekstudio. Ik ben gewoon graag in een atelier. Bouwen, vormen en  kleur geven of draaien, afdraaien en glazuren. Klei is reeds  lange tijd mijn favoriete materiaal om mijn ideeën om te zetten in creaties. Techniek, het op zoek  gaan naar nieuwe vormen en juiste decoraties zijn met elkaar verbonden. Daarbij is het spel en het "work in progress" zeker zo belangrijk als het uiteindelijk afgewerkte voorwerp." 

Website Anne Kempenaers

Katrien Masson 80km

Handgemaakte keramiek met veel liefde voor detail
Als elfjarige startte ik als jongste onder de cursisten van Anima Roos, bij wie ik 12 jaar met veel passie en plezier mijn zaterdagen en menige vakantie tussen de klei doorbracht.
Door studies en vele andere interesses belandde de keramiek een tijdlang op de achtergrond, maar sinds de zomer van 2019 pikte ik de kleidraad terug op! Oude liefde roest niet ♥
Ik sprong in een nieuw professioneel verhaal, met veel enthousiasme en vastberadenheid, even vol van spanning als van vertrouwen.
De wereld van de architectuur uit, die van de keramiek in, terug naar wat me van jongs af aan al zo nauw aan het hart ligt!
Ik hou van zuivere vormen, mooie verhoudingen, eenvoudige patronen en texturen, met veel oog voor verfijning en detail.
Unieke stukken, voor gebruik en voor het oog.
Naast me amuseren met mijn eigen werk, leef ik me ook uit als lesgever bij Atelier Aimée, waar ik mijn ervaring met veel enthousiasme en geduld doorgeef.
Waarom 80km? Ik ben k.atrien m.asson en geboren in ’80 :)

Website Katrien Masson

Tom Van Tieghem - Light My Fire

 Mijn verhaal...

Light my fire keramiek is ontstaan uit de "goesting" om te "maken", de zin om met mijn handen bezig te zijn . En daarvoor is er naar mijn gevoel geen mooier materiaal dan klei.Klei komt uit de grond en voelt zacht en natuurlijk. Klei ondergaat een wonderlijke metamorfose onder invloed van vuur, vandaar de naam: "light my fire"

Het vuur staat voor de passie, de innerlijke gloed om te maken, de zin om te leven, te delen, te connecteren. 

Ik probeer deze aspecten samen te brengen in mijn "light my fire" workshops en pottendraai opleidingen. Samen "kleien" in een ontspannen omgeving, zelf iets maken, gaandeweg nieuwe mensen leren kennen.... En uiteindelijk eten of drinken delen uit je zelfgemaakte spulletjes. Kom eens langs, probeer het en ik ben zeker dat je er een warm gevoel aan overhoudt.

Want vuur is passie en passie is leven!

Website Light My Fire

Katrien Vallons - Kat Klei Studio

Hallo, ik ben Katrien Vallons afgestudeerd als keramiste aan de kunstacademie MAAK te Knokke-Heist. Ondertussen heb ik een eigen atelier, waar ik creëer en tot rust kan komen maar ook mijn kennis deel met anderen onder de vorm van workshops en lessenreeksen. Met mijn creaties neem ik je mee in mijn verhaal van fascinatie-overgave-tweestrijd-machteloosheid-empowerment-strijdlust-vrijheid-angst-veerkracht-verdriet-boosheid en hoop. Hoe ik de wereld ervaar, soms hard dan weer zachter. Deze gevoelens probeer ik vatten in keramiek. Telkens ik aan een nieuw werk begin, laat ik me hierdoor leiden. Mijn sculpturaal werk is handgemaakt en uniek, soms hard, dan weer zacht, wat te zien is in de soorten (wilde)klei, glazuren en andere materialen zoals draad, metaal, rubber, betonijzer en textiel die ik vaak integreer. Regelmatig vertrek ik van een organische vorm die ik verbind, indruk of versnijd om zo tot een complexer geheel te komen. De huid van mijn werk is niet altijd geglazuurd. Daarnaast  werk ik ook met gietklei of –porselein in (eigengemaakte) mallen. Door te spelen met stukken mallen of mallen op een andere manier te gebruiken leidt dit tot leuke resultaten.

Website Kat Klei Studio

Sarah Verwilst - Keramiek Sara

Ik ben Sarah Verwilst en sinds 2016 gepassioneerd bezig met keramiek. 
Ik heb bij verschillende ateliers les gevolgd, oa bij Sylvie Inghels in Destelbergen, Françoise Busin in Waarschoot en Guilherme Toledo in Brazilië. Tijdens mijn avontuur in Brazilië heb ik heel wat bijgeleerd en die ervaring wil ik graag nog een beetje in mijn werk laten zien. Zo geef ik alvast elke collectie een Braziliaanse naam. Later komt er ook een collectie geïnspireerd op het mooie land en zijn rijke cultuur. Al sinds 2016 ben ik dus helemaal weg van keramiek en ongelooflijk blij dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken. Met de keramiek die ik maak hoop ik jullie interieur dat extra beetje cachet te geven door er een uniek, handgemaakt stuk aan toe te voegen. Naast mijn eigen keramiek maken, geef ik sinds 2019 ook les bij Keramiekcentrum Keramika van Françoise Busin. Zo hoop ik mijn passie te kunnen delen met iedereen. Neem zeker een kijkje op www.keramika.be voor meer info over lessen en workshops.

Website Sarah Verwilst

Christina Coene

Christina Coene ontwikkelde in haar werken een nieuw procedé waarin keramiek en fotografie samenkomen. In de ‘Anaerobe’-reeks maakte Coene foto’s van bloemen in bokalen die gaandeweg hun kleur, maar niet hun textuur en vormelijkheid verliezen. Nadien transfereerde ze de foto’s op een tegel. Anaerobe betekent “zonder lucht kunnen leven”. Het zijn dus, in hun schoonheid, gestolde bloemen waarvan de vergankelijkheid wordt uitgesteld. De foto van de bloem is een verhaal in de tweede graad van nostalgie in een gebarsten vernis.
Tekst: Isolde De Buck

Christina Coene

Studio Natadora

Studio Natadora is een keramiekstudio opgericht door Eva Van Eeghem en Anja Seiffermann, gevestigd in het centrum van Antwerpen.
We maken sculpturale ontwerpen voor vazen, gebruiksvoorwerpen, decoratieve murals, tegels en lichtobjekten, geïnspireerd door architectuur en kunst.
Hierbij komen verschillende technieken aan bod zoals handopbouw, draaien, mallen maken en gieten.
Ieder met een eigen glazuur ontwikkeling, materiaalkeuze en eigen vormgeving.
Elk handgemaakt stuk is uniek, met zijn perfecte onvolkomenheden.

​​​​​​​​​​​​​​S​t​u​d​i​o​ ​N​a​t​a​d​o​r​a

Karin Wauters

Karin Wauters (°Aalst, 1958) is sinds 1981 een gedreven en professionele keramiste. Ze heeft keramiek en beeldhouwkunst gestudeerd aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Aalst. Na haar studie heeft ze gedurende twee jaar als stagiaire gewerkt in de studio van de internationaal geprezen Mirko Orlandini in Brussel. Haar expertise omvat zowel porselein als steengoed, waarbij ze zowel functionele als decoratieve objecten creëert. Karin staat bekend om haar strakke ontwerpen, verfijnde afwerking en ingetogen kleurgebruik. Bij het vervaardigen van haar lampen maakt ze handig gebruik van de doorschijnende eigenschappen van porselein.

​​​​​​​​​​​Ka​r​i​n​ ​W​a​u​te​r​s

Ancienne Fleur

Hoi, mijn naam is Leen Lion, maar mijn keramiekatelier heet Ancienne Fleur.
Dit omdat ik voordien bloemschiklessen gaf. Op mijn zoektocht naar originele recipiënten kwam ik aan de draaitafel terecht… Reeds in die eerste les voelde ik dat dit mijn pad zou worden. Ik volgde les in binnen- en buitenland en nu is keramiek mijn leven!
Vandaag zie je mijn liefde voor bloemen nog vaak terug in mijn werk; ik maak heel graag creatieve vazen in alle maten en vormen! Zo gaan mijn 2 grote passies uiteindelijk hand in hand! Mijn stijl is aards, puur en naturel!
Sinds een 5-tal jaar heb ik ook een eigen keramiekwinkel & atelier te Brakel, maak serviezen op maat en geef er vol overgave pottendraailes aan iedereen die het proberen wil 😊.
Heel graag tot in den draai!

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​L​e​e​n​ ​L​i​o​n

Keramiekstudio

Ik ben Leonie, Master in de keramiek, keramisch artiest, pottenbakker en leerkracht bij de Keramiekstudio. Ik heb 27j ervaring in pottendraaien en keramische technieken.
Ik ben opgegroeid in een kunstenaarsnest. Ik heb mijn vader, karikaturist Nesten, altijd zien tekenen en schilderen en kwam als kind al in contact met bevriende kunstenaars en keramisten, o.a. Jose Vermeersch en Tjok Dessauvage.
Ik had de kleimicrobe goed te pakken en studeerde keramiek aan Sint-Lucas Gent. Daarnaast volgde ik academie waar ik het potten draaien oefende. Daarbovenop heb ik het diploma van leraar.
Ik deelde mijn passie voor klei en keramiek 12 jaar met kinderen en volwassenen in scholen en academies.
Ik heb 3 jaar in Melbourne, Australië gewoond. Ik opende er een keramiekstudio en gaf er workshops in potten draaien, boetseren en glazuren.
Terug in België ben ik begonnen met de Keramiekstudio.

​​​​​​​​​​​​​L​e​o​n​i​e​ ​D​e​l​ne​s​t​e

Mieke Delvaeye

Ik ben Mieke Delvaeye, origineel ben ik gevormd als wetenschapper. Sinds enkele jaren heb ik de passie voor keramiek ontdekt. Ik studeer momenteel aan de Academie voor Beeldende Kunst in Zottegem, afdeling Keramiek.  Ik bouw mijn stukken op aan de hand van de coiling techniek. Ik hou van de vrijheid die deze techniek geeft en de traagheid van het proces. Mijn favoriete onderwerp is de vaasvorm, waar ik mijn eigen interpretatie aan geef en gebruik als een canvas voor de perceptie en abstractie van mijn inspiratiebronnen, zoals bijvoorbeeld de natuur. Bij mijn afwerking komt de wetenschapper terug in mij naar boven, ik experimenteer graag met verschillende afwerkingstechnieken op de huid van mijn stukken.

 

​www.miekedelvaeye.be/​